Szerző: | 2017. 07 10. | Barangkutatás | 0 hozzászólás

Barlangkutatás, avagy az ismeretlen felfedezése

 

Barlangászni mindig hatalmas kaland: még ha egy kiépített, végigsétálható barlangba látogatsz el, akkor is olyan világ tárul eléd, ami nyomokban sem hasonlít arra, amit a mindennapjaidban látsz.

 

Képzeld el akkor, hogy mekkora kaland lehet új, ismeretlen barlangokat felfedezni! A barlangkutatók munkája hihetetlenül izgalmas – és hihetetlenül veszélyes is egyben.

 

Amióta világ a világ, az embereket vonzották a barlangok: már elődeink is előszeretettel húzódtak be a hegyek gyomrába, hogy védve legyenek esőtől, hótól, hidegtől, ragadozóktól. És természetesen nem maradtak a bejáratnál: mindig mélyebbre és mélyebbre merészkedtek, hogy új területeket fedezzenek fel.

Azóta évezredek teltek el, és azt hihetnénk, hogy mára már nincsenek feltáratlan barlangok, az ember ennyi idő alatt mindent felfedezett, amit csak lehetett. De ha ez így lenne, nagyon szomorúak lennénk. Szerencsére a világban, sőt, kis hazánkban is vannak még feltáratlan, feltérképezetlen területek, amik alaposan megmozgatják a barlangkutatók kalandvágyát!

Ki lehet barlangkutató?

Egy új, ismeretlen barlang felkutatása, feltérképezése izgalmas, ugyanakkor rettentő veszélyes feladat is. Természetes, hogy csak olyan barlangász kerülhet a csapatba, aki bátor, egészséges, rettenthetetlen, és már megvan a megfelelő tapasztalata is.

 

Ez nem a kezdők terepe! Az ismert barlangok többségébe elég egy szakképzett vezető, aki felhívja a figyelmet a várható nehézségekre, és segít, ha baj van, az ismeretlen barlangban viszont még senki nem járt előttünk. Nem tudjuk, mire számíthatunk, mi vár ránk a mélyben.

A jó barlangkutató sok évnyi tapasztalattal rendelkezik, otthonosan mozog a csomók, a tájékozódás, a sziklamászás, és az elsősegélynyújtás világában, hiszen bármi történik a mélyben, csak magára számíthat a csapat.

 

Több tanfolyam elvégzése után válik valaki kutatásvezetővé…

 

 Nem csak elméletben felkészült, hanem gyakorlatban is: a barlangkutatáshoz kell egyfajta állóképesség, és megfelelő fizikum, hiszen nem lehet az útvonal felénél visszafordulni, hogy „bocsi, de én most elfáradtam”, és a kövek cipelése, vésése, valamint az agyaggal teli vödör cipelése is embertpróbáló.

Bár a barlangkutatás rettentő izgalmas dolog, mégis kell hozzá a monotonitástűrés, hiszen ha sok időt kell lenn tölteni a föld alatt ugyanazokkal az emberekkel, és hosszabb ideig nem történik semmi izgalmas, akkor egy idő után feszültté válhat a csapat.

 

Fontos, hogy magukon és egymáson ezt a tagok időben észrevegyék, és kezeljék a kipattanni készülő konfliktusokat.

Miért veszélyes a barlangkutatás?

Feltérképezetlen terep. Amikor a barlangkutatók elindulnak, fogalmuk nincs, hogy mi vár rájuk: lehetnek hatalmas szakadékok, csúszós falak, szűk átjárók, ahova csak a legkisebbek férnek be, keskeny kürtők, ahol küzdelem az előrejutás.

 

Találkozhatunk vízzel is: földalatti tóval, amin lehetetlennek tűnik az átjutás, vagy a nyakunkba hulló esővel, ami keresztülcsordogált a barlang üregein.

Bármi lehet a mélyben: leeshetünk, lecsúszhatunk, beszorulhatunk, ránk eshet valami, de az is lehet, hogy megtámad a csúnya, rusnya barlangi troll. Lehet, hogy eltévedünk, és soha nem találnak ránk. 🙂

Miért imádjuk mégis a barlangkutatást?

 

Barlangkutatás, barlangrajzok

 

Mert ez szakmánk csúcsa: ide csak a legjobbak mehetnek, akik olyan helyeket tárhatnak fel, amiket előttünk még senki nem látott. Itt tényleg az elsők lehetünk. Lehet, hogy kincseket lelünk: fosszíliákat, millió éve élt lények lenyomatait, vázait, csodás cseppköveket, lenyűgöző termeket, izgalmas formákat.

 

Barlangkutatás közben bizonyíthatunk magunknak, és másoknak is, megtapasztalhatjuk és legyőzhetjük a határainkat. Büszkék lehetünk magunkra.

Hogyan lehetsz te is barlangkutató?

Ha úgy érzed, hogy hajt a kíváncsiság, és a kalandvágy, és te is szeretnéd átélni ezeket a csodákat, akkor belőled is lehet barlangkutató, akár barlangi kutatásvezető is.

 

Ehhez az első lépés, hogy elvégzel egy alapfokú barlangász tanfolyamot, majd sok-sok barlangot jársz be, amíg megszerzed a kellő tapasztalatot.

 

Ha nálunk vágsz bele a barlangászatba, jó csapatot, segítőkész oktatókat és tásakat találsz, akik végig egyengetik az utadat, hogy hamarosan belőled is barlangkutató lehess!