Szerző: | 2017. 05 27. | Barlangtura | 0 hozzászólás

Ha olvastad már előző cikkünket, akkor tudhatod, hogy mik a barlangtúra alapszabályai és milyen szükséges felszerelések vannak.

Nem maradt más, mint hogy megkeresd a saját kalandod!

Ahogy a legtöbb dolog esetében, a barlangászatban is vannak szintek és eltérések a túrák között. Nincs két egyforma útvonal, de a sajátosságaikat figyelembe véve csoportosíthatjuk őket, ami alapján könnyebb lesz kiválasztani az úticélt.

 
A barlangászok között is akad kezdő és profi, így fontos, hogy tisztában legyél a saját képességeiddel és tapasztalataiddal, tudd, milyen útvonal a megfelelő a számodra. Hogy ne érhessen meglepetés és az utad is biztonságos legyen, alaposan járj utána, milyen jellegű a kiválasztott barlang és mi mindenre kell felkészülnöd. Nézzük, hogy milyen típusú barlangok közül választhatsz!

 

Idegenforgalmi barlangtúra

A barlangtúrák fő típusai

1. Kiépített, sétálóbarlangok

Kezdők számára a lehető legjobbak a kiépített túraútvonalak, mert ezekben biztonságosan megismerkedhetsz a barlangokkal, mesélnek neked a sajátosságokról, és valószínűleg szóba kerülnek a veszélyek is.

Ezeknél a túráknál még nincs szükséged különösebb speciális eszközökre, vagy ruházatra, bőven megfelel egy kényelmes túrabakancs és egy melegebb öltözet. A könnyű nehézségi fokú barlangokban nem találkozhatsz komolyabb akadályokkal, lényegében kis sétálóutak vannak kialakítva bennük, amelyek mentén haladva egyszerű a be-, és kijutás a barlangból.

Ez arra is jó, hogy felmérd saját magadat: okoz-e kellemetlen érzést, hogy a föld alatt vagy, és nem lehet csak úgy kiszaladni? Zavar-e a bezártság?

 
Az útvonalak hosszát illetően lehetnek egyéni eltérések, de többnyire pár kilométerről beszélünk. A könnyű barlangtúrák egyik jellemzője, hogy az odavezető út sem túl hosszú, nincsenek nehéz terepviszonyok, így nem fáradsz ki már azelőtt, hogy elindultál volna befelé.

 

2. Kis nehézségű barlangtúrák

 

Az ilyen barlangokban minden megtalálható, ami a könnyűekben is, de itt már nem elegendő, ha kényelmes és meleg aláöltözetben mész. Az útvonal tartalmazhat létrás szakaszokat, illetve olyan részeket, ahol kúszni, esetleg mászni kell egy keveset. Többek között emiatt is érdemes készülnöd egy tiszta váltás ruhával, de a legtöbb helyen adnak overallt, hogy védd az öltözéked.

 

 Az ilyen túrákra már csak barlangvezetővel indulhatsz el, hiszen komoly biztonsági előírásokat kell betartani. A közepes nehézségű túrák időtartama kicsivel hosszabb, sőt az odavezető út sem biztos, hogy megközelíthető autóval, vagy egyéb járművel. Hol a táv miatt, hol pedig az útvonal nehézségéből fakadóan jelentenek nagyobb kihívást.

 

3. Közepes túrák

 

Igen, ebbe a kategóriába szinte minden belefér, amit csak el tudsz képzelni.

Átpréselni magad szűk réseken, falat mászni málló köveken, vagy kúszni saras talajon?

Ide minden szélsőséges körülmény beleillik, éppen ezért ezeket a túrákat kizárólag gyakorlott, alapfokú tanfolyamot végeztt barlangászoknak javasoljuk, akik rutinosan kezelik a váratlan helyzeteket is.

Természetesen itt is szükséges a speciális felszerelés, mint a sisak, a lámpa, sőt még az overall is. Ez utóbbi nem csak a hűvös ellen véd, hanem a kúszás-mászás során a súrlódás okozta sérülésektől is, és megakadályozza, hogy az öltözéked bárhová beakadjon.

 

Az extrém barlangi túrákon lehetnek vízesések is, így lehetséges, hogy szükséges azokon átgázolnotok. A nedves aláöltözet a hideg barlangban csak azoknak nem jelenthet gondok, akik a kellőképpen edzettek.

Az ilyen túrák mind távolságban, mind időben igen hosszúak, ezért egy jó nagy adag kitartásra és kalandvágyra is szükséged lesz, na meg persze egy kitűnő túravezetőre.

 

4. Ahol még a madár se járt…

 

Ha barlangokról beszélünk, akkor talán úgy helyes a mondás, hogy: ahol még a denevér se járt…

Bizony számtalan barlangászt vonzanak a rejtett és fel nem derített barlangok.

A legtöbb túrázót és felfedezőt hajtja a kíváncsiság és az adrenalin, ezért is merészkednek be sokan olyan helyekre, ahol korábban még nem jártak. Ez azonban igencsak hazárdjáték, ezért mi semmiképp sem javasoljuk!

 

Ha ilyen járatra bukkansz, jelentsd az adott természetvédelmi területen dolgozó illetékesnek, és ők majd küldenek profi barlangkutatókat, akik feltérképezik.

 

Tény, hogy rejtett barlangokból ma már szinte alig van Magyarországon, de ha mégis ilyenre bukkannál, légy inkább óvatos.

A legtöbb ilyen ismeretlen járat csak az omladék eltávolítása után válik szabaddá. A kutatásvezetői tanfolyamon megtudod, hogy melyek azok a jelek, amelyek további barlangszakaszokra utalnak…

 
Hazánkban is sok barlang várja az érdeklődőket, és a legtöbbe szerveznek vezetett túrákat, hogy a kezdőtől egészen a profiig bárki átélhesse az izgalmakat és a felfedezés örömét a hegyek gyomrában.