Szerző: | 2017. 05 17. | Barlangtura | 0 hozzászólás

Téged is mindig vonzottak Indiana Jones barlangi kalandjai?

 

Barlangi cseppkövek

A természetben rengeteg izgalmas látnivaló van, amik csak arra várnak, hogy felkutasd őket. A legtöbbjüket könnyen megtalálhatod, de számtalan felfedeznivaló vár rejtettebb helyeken, a föld alatt, a barlangokban.

Készen állsz a kalandra?

Készítettünk neked egy rövid tipp-tárat, ami segítségedre lesz, hogyan is kezdj barlangászni:)
Mindenkit más visz a barlangokba. Van, aki úgy érzi, a felszíni látnivalók neki már nem hozhatnak újat, mások gyermekkori kincsvadász álmaikat szeretnék “megvalósítani”, de sokan a barlangok misztikus jellege miatt ereszkednek alá.

Mindegy, hogy kit, miért vonzanak ezek a hihetetlen képződmények, az egészen biztos, hogy a föld “gyomra” mindig tartogat valami szépet és újat.

Kezd meg a te saját kalandodat, és pakolj be a hátizsákodba!

Azt is megmondjuk, hogy mi kerüljön bele.

Öltözködés

Talán feleslegesnek gondolod, hogy erről beszéljünk, de a jól megválasztott ruha az egyik legfontosabb dolog!

Persze, azt biztosan magadtól is sejted, hogy a magas sarkút most otthon kell hagynod, és a szoknya nem éppen a legjobb választás. Bár a fiúk biztos örülnének, mikor alattad másznak. 🙂

 

Tűsarkú barlangba

 

De ami lehet, hogy már nem olyan egyértelmű, az a réteges öltözködés lélegző anyagokból. A legtöbb barlanghoz bizony nem autóút vezet, így mindenképp vár rátok egy rövid séta.

A barlangi és a kinti levegő között akár 20-25 fok különbség is lehet, így mindenképp gondoskodj arról, hogy legyen, ami melegen tart a hidegben is.

Cipőből megteszi egy kényelmes túrabakancs, ami a bokádat is megtámasztja, ha esetleg mászásra kerül sor, de a későbbiekben a gumicsizma a legjobb választás barlangban, hiszen olcsó, és jól tapad, amivel érzed a lépéseket. A ruha lehetőleg egybeszabott legyen, így nem csúszik fel a nyakadba. Mi egy speciális polár anyagú kezeslábast használunk, amit „műnyúlnak” becézünk. Erre jön a vízlepergető overál.

2. Egyél, igyál, de csak módjával

A fizikai megterheléshez szükséged lesz energiára, ezért fontos, hogy az út előtt egyél és igyál.

De nem akármit! Olyat érdemes, aminek nagy a kalóriatartalma. Szalonna, kolbász, felvágott, rizs, krumpli…

A folyadék rendkívül fontos, de jobb, ha betartod ennél is a mértékletességet. Egy fél literes flakon víz(!) bőven elég lesz az útra, hogy abból időnként kortyolhass.

Ne feledd, hogy odalent nincs wc, ezért a saját anyagcsere-folyamataidat ismerve úgy egyél-igyál, hogy kibírd a túra végéig!

3. Bemelegítés

Itt fontos a bemelegítés, bár a legtöbb barlangász sem teszie ezt…

Ha nem szeretnél fájó ízületekkel, vagy háttal haza térni, akkor érdemes egy 5-10 perces átmozgatást végezned a túra előtt, hogy egy mozdulat se érhesse a testedet váratlanul.

 

4. Gondoskodj róla, hogy mindig láss!

Nem túl szerencsés, ha a barlang mélyében kialszik a lámpád! Jobb, ha előre gondoskodsz arról, hogy mindvégig legyen világításod, egy tartalék lámpával együtt. A lámpa elemes, vagy akkumulátoros legyen, mivel a barlangokban a nyílt láng használata balesetvédelmi, és természetvédelmi okokból tilos.

 

Zseblámpa

5. Ne szemetelj!

Te sem örülnél, ha a ritka látványosságok helyett zacskókba, vagy eldobott zsebkendőkbe botlanál, igaz?

Vidd magaddal a szemeted, hogy az utánad érkezők is igazi, természetközeli élményt kaphassanak.

Ez egyébként nem csak a barlangokra vonatkozik! A természet védelme közös feladatunk! 🙂

6. “Járt utat járatlanra el ne hagyj!”

És milyen igaz! Ha egy érintetlen, feltérképezetlen barlangra bukkansz, az nagy valószínűséggel nem véletlen! Komoly veszélyeket tartogathatnak az ilyen “titkos” járatok, így semmiképp sem ajánljuk, hogy te legyél az első, aki arra jár!

A kijelölt útvonalakról való letérés a barlangokban is hazárdjáték túravezető nélkül, hiszen lehetnek ott olyan veszélyforrások, amelyeket a tapasztalatlanságod miatt nem veszel észre.

Magyarországon azért ez ritka, mert a barlangok nagy része lezárt. És ne feledd minden barlang védett, és a legtöbb engedélyköteles is!

6+1. Egyedül sose indulj útnak!

Kezdőként pedig pláne! Az első néhány túra úgyis a rutin megszerzéséről fog szólni, amit csak egy tapasztalt barlangász mellett sikerülhet. Számtalan vezetett túra közül választhatsz, amiket azért is ajánlunk, mert amellett, hogy ezek biztonságosak, sok érdekességet is megtudhatsz egy tapasztalt vezetőtől. És ha annyira megtetszett, csatlakozz egy egyesülethez! 🙂

A későbbiekben se indulj soha egyedül útnak, a minimális létszám 4 fő, és ebből egy főnek túravezettőnek kell lennie!

Baleset esetén a a föld alatt nem működik a mobiltelefon, és ilyenkor csak a társaid segíthetnek.
Most már indulhattok, mi pedig jó utat, és sok látnivalót, valamint élményt kívánunk nektek!