Szeretnél egy izgalmasba barlangi kalandtúrába belevágni?

 

Szereted a kihívásokat, szeretsz túllépni a komfortzónádon?

Akkor a barlangi kalandtúrát mindenféleképpen ki kell próbálnod!

A mai cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy felkészülhess az első, felejthetetlen alkalomra.

Ha neked a kikapcsolódás mindenképpen valamilyen mozgással kötődik össze, de unod már a futást, a biciklitúrákat, akkor ideje megismerned a szabadidő eltöltésének egy új formáját! Ez nem csak feltölt és kikapcsol, de az adrenalin szintedet is rendbe teszi.

A barlangi kalandtúrák mindegyike egy másik világba kalauzol el, már az első élmény is felejthetetlen lesz!

Magyarországon számtalan különleges barlang várja a kalandra vágyókat. Kiépített és kiépítetlen útvonalak, hatalmas termek, szűk járatok, létrák és sok különleges természeti képződmény várja a föld mélyére merészkedőket.

Hazánkban számos látogatható barlang létezik az ország számos pontján, vagyis bármerre érsz, szinte biztos, hogy van egy barlang a közeledben!

Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti park több barlangjában is lehetőség van a mélység megismerésére.

Egy ilyen túra közben számos tapasztalatra és ismeretre tehetsz szert, de elsősorban persze kalandos mivolta miatt izgalmas.

 

Miben különbözik egy kalandtúra egy barlanglátogatástól?

 

Egy hétköznapi barlanglátogatás során rendszerint biztonságos körülmények között zajlik a mélység bejárása. A túrát sportcipőben és kényelmes ruhában egy kevésbé jó kondiban levő felnőtt, vagy akár a gyerekek is kényelmesen tudják teljesíteni.

Egy kalandtúra ennél többet ad, hiszen sok helyen világítás sincs, nemhogy kiépített útvonal! A túravezető segítsége mellett csak a fejlámpánkra hagyatkozhatunk, és az is előfordulhat, hogy négykézláb vagy igen szűk helyen kell megtennünk egy- egy rövid szakaszt. Utcai ruhában el se induljunk: védősisakot és overallt mindenképpen viselnünk kell.

Sok barlangban csak egy ilyen kalandtúra alkalmával járhatóak be a kiépítetlen részek, melyek különösen izgalmas élményt tartogatnak.

Számos különleges természeti képződményt is megcsodálhatunk.

Sok magyarországi barlang mélye fokozottan védett természeti értékeket rejt, van olyan, amint még az UNESCO is jegyez a világörökségek között. Érdemes tehát nem csak a kapaszkodókra figyelni a kalandtúrán, hanem néha-néha körbenézni, mennyi szépség van a föld alatt.

 

Kik vehetnek részt barlangi kalandtúrán?

 

Bárki, aki érez magában elég bátorságot és erőt ahhoz, hogy végigmenjen egy ilyen szakaszon a mélyben. Fontos hangsúlyozni, hogy bírni kell a szűk helyeket és a sötétséget is, szóval, ha csak egy kicsit is klausztrofóbiás vagy, gondold meg, mielőtt nekivágsz!

Kell a megfelelő hangulat is, mert bár sokszor olyan helyekről van szó, ahová segítségképpen kapaszkodókat és létrákat építettek, mégis folyamatosan ott kell lenni fejben, ha fáradt és dekoncentrált vagy, akkor könnyen megvan a baj.

 

Miért egészséges ez a kalandtúra?

 

Izmainkat és állóképességünket remekül próbára teszi egy kalandtúra, de a tüdőnknek is jót tesz! A barlangok ugyanis azon különleges helyek közé tartoznak, ahol nincs szmog, ahová nem jutnak be a káros anyagok és az allergének. Cserébe viszont magas ásványianyag-tartalmú, tiszta, jótékony hatású levegő jut szervezetünkbe egy ilyen túra alkalmával, amely az allergiásoknak és az asztmásoknak különösen jótékony lehet.

Szórakoztató, lebilincselő, izgalmas és egészséges: ez éppen elég érv a kalandtúra mellett, ugye?

Tel: +36 20/ 575-1595

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Barlangi túravezető, oktató, barlangi mentő

A barlangászat rejtelmeibe vezetlek, hogy biztonságosan, egy remek társaság tagja lehess.
Szabó Dénes