Milyen egy overálos barlangtúra?

 

Szűk járatok, ahol sok helyen csak négykézláb vagy hason csúszva tudsz közlekedni, több méterrel a föld alatt, titokzatos folyosókon, nem kiépített terepen, ahol nem jön veled szembe egy turista sem.

Na, ez az overálos barlangtúra…

El tudnád ezt képzelni?

Ha már csak a gondolattól is felszökött az adrenalinszinted és a torkodban dolog a szíved, akkor az overállos barlangtúrákat neked találták ki!

A jó hír, az, hogy Magyarországon is sok különleges barlangban van lehetőség az overállos túrákra a kalandvágyóknak. A föld mélyén hazánkban is számos különleges járat, létrával megközelíthető földalatti hely, elképesztő természeti képződmények és kalandok várják azokat, akik elég bátrak ahhoz, hogy erre vállalkozzanak.

 

Hol lehet Magyarországon overallos barlangtúrára menni?

 

Az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Bükki Nemzeti Parkban, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban is vannak olyan helyek, ahol vár a mélység.

Egy ilyen túra során az állóképesség fejlesztése mellett számos ismerettel és hasznos tapasztalattal lehetsz gazdagabb.

 

Biztonságos-e az overallos barlangtúra?

 

Tény, hogy NEM egy hétköznapi barlangi sétáról van szó, amit melegítőben és sportcipőben akár kisgyerekek is gond nélkül megtehetnek, sőt, akár kevésbé jó kondiban levők is vállalkozhatnak rá. Egy kalandtúra számos dologban különbözik ettől.

Először is speciális overállban kell nekivágni, hiszen nem a két lábadon fogsz sétálni. Hasra kell feküdnöd, létrán kell másznod vagy négykézláb kell megtenned bizonyos szakaszokat. Kiépített útvonalak híján sok helyen pedig csak a magadra számíthatsz. Cserébe viszont olyan természeti értékeket, különleges képződményeket láthatsz, amelyet egyébként soha nem vehetnél szemügyre.

Sokan nem tudják, de a Magyarország területén levő barlangok nagy része sok fokozottan védett természeti értéket rejt. Sőt, olyanok is vannak közöttük, melyet az UNESCO jegyez a világörökségek között.

Bizony, mindez a talpad alatt van!

 

„Nem vagyok valami jó kondiban, én is részt vehetek ilyen túrán?”

 

Ha még soha nem jártál barlangban, és konditeremben is régen voltál, akkor is részt vehetsz a túrán, bár egy alapvető állóképesség nem hátrány. A bátorságodra viszont mindenképpen szükséged lesz. Tudnod kell, hogy nem pánikolhatsz be a szűk és sötét helyeken!

Ha klausztrofóbiás vagy, érezted már magad rosszul liftben vagy szűk helyiségekben, akkor ez nem feltételül a te tereped.

Ha viszont bátor vagy és bevállalós, nyugodj meg, mert bajod nem eshet, ha betartod az utasításokat, hiszen minden esetben tapasztalt túravezetővel indultok útnak.

Ha úgy érzed, készen állsz, akkor keress meg minket, mássz le a mélybe és éld át életed legnagyobb kalandját egy mesebeli barlangrendszerben!

Tel: +36 20/575-1595