Barlangok Budapesten

A fővárosban élsz, és kedvet kaptál egy kis kalandhoz? Esetleg a tikkasztó hőség elől menekülnél, vagy csak egy jó programot keresel a haverokkal, amiről lehet majd mesélni az esti sör mellett?

Összegyűjtöttük neked néhányat Budapest méltán híres barlangjáét, amiket akkor is érdemes meglátogatni, ha csak néhány napot töltesz a fővárosban, és akkor is, ha tősgyökeres pesti vagy.

 Pálvölgyi- Mátyáshegyi- barlangrendszer

Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer

A barlangrendszer magában foglalja a Pál-völgyi-, a Mátyás-hegyi-, és a Harcsaszájú-barlangot, valamint a Hideg-lyuk területét is, így teljes hossza 31km, ezzel pedig lekörözve a teljes Aggteleki cseppkőbarlangot is.

A Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer nem csak a hatalmas és hűvös cseppköveiről ismert, sokan látogatják a természetadta kihívásai miatt. Ebben a barlangrendszerben ugyanis a barlangtúrák sem átlagosak!

Kiépített és megvilágított útvonalak helyett overallban, csizmában és fejlámpával vághatsz neki a magas, hasadékhoz hasonló folyosóknak, a különböző szűk vagy mélyre hatoló járatoknak, sokszor négykézláb vagy hason csúszva.

Igazi adrenalindús élmény egy kicsit felfedezővé válni és kitapasztalni a saját határaidat, fizikai erődet és kitartásodat, csapatban pedig rendkívül összekovácsoló program.

Szemlőhegyi-barlang

A Budai-hegység másik népszerű barlangja, ami kevésbé extrém, de annál izgalmasabb kikapcsolódást nyújt akár kisgyermekes családoknak is. A barlang járatainak hossza 2 230 méter, a túrán azonban csupán 250 métert kell bejárni, kiépített járdán és lépcsőkön, idegenvezető segítségével.

A túrához csupán kényelmes utcai ruházat szükséges, semmi extrát nem kell vinni. A barlang klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek (hörghurutos és asztmás megbetegedések) kezelésére, gyógyítására. A barlang különlegessége, hogy levegőjében majdnem 100%-os a relatív páratartalom, miközben a portartalma töredéke a kinti levegőnek, valamint a természetes regenerációja (a barlang levegőjének megtisztítása a látogatók által behozott portól, baktériumoktól) igen gyors, alig fél órával egy túra után a barlang levegője ugyanolyan tiszta és pormentes, mint a rengeteg látogató előtt.

Egy túra körülbelül 40 percig tart, ami magában foglalja a barlang történetének, feltárásának és különlegességeinek ismertetését is.

A hőmérséklet télen-nyáron 12 fok, pulcsit vigyetek!

Molnár János-barlang

A Budai-hegységben, a Pálvölgyi- Mátyáshegyi barlangrendszer mellett található Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere.

Különlegessége, hogy két, ember által járható bejárata van: egy a felszínen, a Malom-tó felett, egy pedig a tó vízszintje alatt.

A barlang gyakorlatilag a Malom-tó forrásainak a vizét vezeti el. Vizét a mélyből feltörő meleg-, és a Budai-hegységből érkező hideg karsztvíz adja. Az öt rózsahegyi barlang közül ez az egyetlen, ami a mai napig aktív hévizes barlang, melynek mélyén ráadásul különleges szépségű fekete mangános bevonat bújik meg.

A barlangban fakadó 20-23°C-os termálvizet a közelben található Szent Lukács gyógyfürdő hasznosítja.

Ez a barlang csak engedéllyel látogatható, merülni és a száraz barlangot bejárni is csak sok pénzért lehet, remek bakancslistás cél, vagy motiváció lehet, ha érdekel a barlangi búvárkodás…

Nem látogatható barlangok

Budapest olyan, mint egy hatalmas ementáli sajt: a város alatt hihetetlen mennyiségű természetes barlang, üreg, és mesterséges pincerendszer található, amelyek sajnos nem, vagy csak ritkán látogathatóak.

Ilyenek például a páratlan szépségű József-hegyi barlang, a budai vár alatt húzódó Várbarlang (ebből két, kisebb rész, a Budavári Labirintus és a 2. világháborús Sziklakórház Atombunker Múzeum látogatható), vagy az ember alkotta Kőbányai Pincerendszer.

Ha hétvégén otthon ülsz, mert a strandok mind tele, és teljesen kitikkaszt a meleg, jusson eszedbe: Budapesten számtalan csodálatos hely van, ahol hűsölhetsz egy jót!