Új kihívásokra vágysz, vagy csak egy extrémebb osztálykirándulásra, esetleg kedvet kaptál egy alapos csapatépítéshez?

Gyere velünk túrázni a Mátyás-hegyi barlangba!

Egy barlangtúrán rengeteg mindent megtanulhatsz, főleg a Mátyás-hegyi barlangban, ami különlegesnek számít: itt nincsenek mesterségesen kialakított utak, sem reflektorok. Igen, piszkos leszel, és igen, néha négykézláb kell majd másznod, de hidd el, megéri.

Mit kell tudni a Mátyás-hegyi barlangról?

A Mátyás-hegyi barlang a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi barlangrendszer része, Budapest egyik legizgalmasabb barlangtúrás terepe, és egyben Magyarország leghosszabbja is: több, mint 31. 000  méter, vagyis több mint 31 kilométer!

A Szépvölgyi úttól keletre, a Mátyás-hegy oldalában nyitott kőfejtőből indul, 203 m tengerszint feletti magasságból. Legismertebb részei a 60 m hosszú, egy előcsarnokból és két folyosóból álló Felső-barlang, valamint a 240 m hosszú és 26 m mély Tűzoltó-barlang.

1944-ben ezekben a barlangokban igyekeztek légoltalmi óvóhelyeket kialakítani, ennek során jutottak be a lakosok a Mátyás-hegyi barlang hosszú rendszerébe, mely Magyarországon még az aggteleki- Baradla barlangnál is hosszabb.

A Mátyás-hegyi barlang legmélyebb pontja 94,4 méterrel fekszik a föld alatt, a legmagasabb és legmélyebb pont közti távolság pedig 106 m.

 
Korai lázadók és bakik

 
A Mátyás-hegyi barlang felfedezése nem csak geológusokat és kutatókat vonzott, de a turisták, kalandvágyók és a csavargók figyelmét is felkeltette.

Bonyolult barlangrendszere rengeteg önjelölt „kutatónak” okozott fejfájást, ezért később óvintézkedés gyanánt lezártak minden bejáratot, a főbejáratot pedig vasajtóval védték.

Ez azonban a kalandvágyókat és turistákat továbbra sem tántorította el: rendszeres volt a belógás, a másolt kulcs, és az ajtó zárjának megrongálása és természetesen az eltévedt kalandorok keresgélése.

Ekkor döntött a Duna Ipoly Nemzeti Park úgy, hogy néhány tapasztalt barlangjáró segítségével izgalmas barlangtúrákat szerveznek az arra vágyóknak.

 

Barlangászat a Mátyás hegyi barlangban

 

Mit kell tudni a barlangtúráról?

Átlagosan egy alap Mátyás-hegyi barlangtúra 2,5-3 órát vesz igénybe, és bárki részt vehet rajta, aki elmúlt már hat éves. Minden felszerelést (overall, sisak és fejlámpa) a szervezők biztosítanak, neked csak a kalandvágyad és a kitartásod kell hoznod. A túra során a barlangot természetes valójában láthatod, megismerheted az ott kialakult kristályokat és kőzeteket.

 
Nagyon fontos, hogy soha, senkit nem hagyunk lemaradni vagy eltévedni, de az akadályokat és nehézségeket első sorban neked, nektek kell leküzdenetek. Vagy egyedül, vagy csapatként együtt dolgozva, a lényeg, hogy túljussatok rajta. A kirándulás végén egy sokkal összetartóbb, elégedett csapat lehet belőletek.

 
Kattints ide és olvasd el, milyen előnyöket tartogat még a barlangászat!