Szerző: | 2017. 04 24. | Barlangtura | 0 hozzászólás

Szeretnél kipróbálni valami újat, valami szokatlant, akkor ez a barlangászat?

Gyere el egy barlangtúrára, és meglátod, miért szeretik olyan sokan!

 

Addig is, egy kis kedvcsináló gyanánt, összeszedtünk néhány dolgot, amivel egy barlangászat során gazdagodhatsz.
A barlangászat remek móka, nem csak azért, mert titkos, föld alatti járatokat fedezhetsz fel, vagy mert átmozgathatod az egész tested, és kitolhatod a határaidat: ezeken felül számtalan olyan kellemes „mellékhatása” van testre és lélekre, amikre először talán nem is gondolnál!

A mai cikkben összegyűjtöttünk ezekből néhányat:)

5 készség, amit fejleszt a barlangászat

Csapatmunka

Csapatmunka a barlangban is

Az első és legfontosabb ajándék, amit egy ilyen túra alkalmával kapsz, az az, hogy megtanulsz csapatban együttműködni. Be vagytok „zárva” egy sötét helyre, ami tele van kisebb-nagyobb akadályokkal, melyekkel nem biztos, hogy mindenki egyedül meg tud birkózni. Ilyenkor jól jön, ha a többiek tudnak segíteni, bátorítani, hogy a végén kiérve büszkén azt mondhassátok: „Együtt megcsináltuk!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önbizalom

Önbizalom a barlangászatbanAz, hogy képes vagy leküzdeni olyan akadályokat, amelyekről az indulás előtt még nem is tudtál, hatalmas dopping. Ha pedig elsőre nem megy, de másodszorra vagy harmadik nekifutásra mégis, az még nagyobb öröm és büszkeség.

 

 

 

 

 

 

 

 

Problémamegoldás

Problémamegoldás a barlangban is

Egy barlangtúra során, ha váratlan akadályba ütközöl, nem mondhatod, hogy oké ennyi volt, megyek haza. Ott kell állnod, és kitalálni valamit, hogy hogyan tovább. Lesznek veled vezetők, akik segítenek, tanácsot adnak, nem muszáj, hogy egyedül oldd meg, kérhetsz és kapsz is segítséget, de az elhatározásnak benned kell megszületnie.

 

 

 

 

Kitartás

Kitartás a barlangászatban
Amikor már fáradt vagy, folyik rólad a víz, piszkos vagy, és semmire sem vágynál jobban, mint egy alapos forró fürdőre és egy sajtburgerre, akkor szembesülsz vele, hogy még az út egyharmada hátra van. És neked menned kell tovább, nem adhatod fel, hiszen ha te hátramaradsz, a csapatnak is várnia kell, és akkor még később értek célba. Ördögi kör, és nem kis kihívás ez, de a vége kivétel nélkül önbizalomdús sikerélmény!

 

 

 

 

Jellemfejlődés és félelmeid leküzdése

Félelem a barlangászatban
Ha tartasz a sötét, zárt helyektől, a mélységtől, de nem vészesen, mindenképp próbáld ki a barlangászatot!

Kezdők számára a túra során csak olyan helyeket és útvonalakat mutatunk, ahova nem tudsz beszorulni, nem eshet nagyobb bajod, és a túravezető mindig vigyáz a csoportra, így biztonságban leszel.

Hihetetlen, milyen sok önbizalmat ad az, ha szembe tudsz nézni a félelmeiddel, és el tudod ismerni, hogy mégsem olyan ijesztőek, mint gondoltad.

 

Ez pedig a mindennapokban is hasznodra válhat: gondolj bele, hogy ha le tudtad győzni a rettegést, hogy lemenj egy szűk járaton, anélkül, hogy rosszul lettél, akkor miért is ne mernél odaállni a főnököd elé és fizetésemelést kérni?!

 
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ha komoly pánikbetegséged, vagy klausztrofóbiád van, akkor a barlangászat nem javasolt, lehet hogy túl nagy falat – mindenféleképpen konzultálj a túravezetővel, hogy bele merj-e vágni, milyen nehézségek várhatóak, és le lehet-e rövidíteni a túrát, ha rosszul leszel!

 
A barlangászat egy olyan fantasztikus élmény, amit nagyon nehéz szavakba önteni – ahogyan mondani szokták, ezt átélni kell!

 
Írj vagy hívj, és jelentkezz az ingyenes túránkra, hogy a saját bőrödön is megtapasztalhasd!