Rákaptál a barlangtúrák ízére, és már új kihívásokat keresel?

Nem a fővárosban laksz, de barlangásznál egyet a nyári hőség elől menekülve?

Összegyűjtöttünk neked néhány igazán jó programmal kecsegtető barlangot kis országunkból, hogy te se maradj ki a jóból!

 
A barlangtúrákat kétféleképp lehet kivitelezni: kiépített, könnyű túraútvonalon végigsétálva a reflektorok által kivilágított barlangban, vagy overallban, négykézláb felfedezni a barlangot a félhomályban, fejlámpával. Akármelyik típusát kedveled a barlangtúráknak, ebben a listában biztosan találsz majd kedvedre való kihívást vagy családi programot.

Az 5 legjobb barlangtúra Magyarországon

Az alábbi lista teljesen szubjektív, a mi kedvenceinket tartalmazza: a sorrend nem jelent semmit, csak azt, hogy milyen sorrendben jutottak eszünkbe a barlangok:) A lista természetesen tovább bővíthető!

 

Barlangtúra kúszással

 

1. Mészégető-források barlangja

A Mecsek harmadik leghosszabb barlangrendszere igazi adrenalin-bomba minden kalandvágyónak, melyet Orfű felől tudsz megközelíteni. Járatai átlagban 1 méter szélesek, magassága 1,5-3 m közt mozog.

A 330 méter hosszú túra során nem csak a kőzetek rétegességét csodálhatod meg, de saját magadon is meglepődhetsz. A túravezetés nem lebetonozott folyosókon történik, reflektorokkal kivilágítva, hanem bizony kúszva-mászva. Az öltözéket a szervezők biztosítják, overallban és fejlámpával vághatsz neki az elemeknek. Nincsenek kapaszkodók, létrák sem, csupán a természet adta lehetőségek. A barlangtúra mindössze 2-3 órát vesz igénybe, de ezalatt igazán megismerheted saját korlátaidat és a barlang akadályaival együtt a félelmeidet is legyőzheted.

2. Meteor-barlang

Bódvaszilason található a barlangjárók egyik nagy kedvence, a Meteor-barlang. A túrák az aggteleki barlangpénztár elől indulnak, és oda is érkeznek vissza. A túra összesen körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, ebből a barlangban töltött idő 2-4 óra, teljesítménytől függően.

A barlang bejárása igazi extrém túra, nincsenek kiépített útvonalak, a természet adta alagutakat és a saját fizikai erődet kell alkalmaznod a túra teljesítéséhez, ezért különösen fontos a jó kondíció ehhez a túrához. Az aknákba szerelt létrák megmászása, omladéktömbök közt kúszás-mászás után kifáradva eljuthatsz a Titánok csarnokába, ami a monumentális méretű cseppköveiről kapta a nevét.

Itt kedv és igény szerinti nézelődés, pihenés a program, a legtöbb túra ez után szokott visszafordulni. Mindenképpen 12-14 éves kor feletti gyermekkel vagy inkább felnőttekből álló csapattal érdemes ellátogatni Bódvaszilasra, mert ez a kemény terep legjobban a kalandoroknak és az adrenalin-vadászoknak kedvez.

3. Mátyás-hegyi barlang

Magyarország leghosszabb barlangrendszere az egyik legizgalmasabb túrákat rejti magában. A fővárosban lakók és az odalátogatók is előszeretettel indulnak felfedezni, bejárni a 4 200 méter hosszú, extrémnek minősülő barlangrendszer részét. A túrákat minden esetben szakemberek, tapasztalt barlangjárók vezetik, felszerelést (overallt, fejlámpát) a helyszínen biztosítanak. A 2-3 órás túra során itt is csak magadra, és a csapatra számíthatsz, akikkel nekivágsz a kalandnak. A Mátyás-hegyi barlang kedvelt helyszíne a csapatépítő-tréningeknek, osztálykirándulásoknak és baráti túrázásoknak egyaránt.

4. Abaligeti barlang

A tökéletes családi programok színhelye. Klímája és levegője alkalmas a legtöbb allergiás betegség és az asztmás megbetegedések kezelésére. Átlagosan 12 fok körüli a hőmérséklete, utcai ruhában látogatható, és kiépített útvonalon zajlik a túravezetés. Külön élmény kisgyermekes családok részére a kifejezetten kicsiknek tartott Manó Túra, ami során a gyerkőcöket játékos, mesés előadásban vezetik be a barlangok rejtelmeibe. Bár a barlangban nem élnek denevérek, az Abaligeti barlang felett található denevérmúzeumban az állatfaj kedvelői is ismerkedhetnek a különböző fajtákkal.

5. Lóczy-barlang

Balatonfüred legszebb barlangja, látogatása az állandó 12 fokos hőmérsékletének köszönhetően sokak által kedvelt hűsítő programmá vált a forró nyarak során. A barlangot feltörő langyos vizek alakították ki, ennek nyomai pedig a mai napig megtekinthetők a mészkőbarlang falaiban és mélyedéseiben. A barlang utcai ruhában és családdal is látogatható, a túra kb. fél órát vesz igénybe, kiépített és reflektorokkal megvilágított útvonalon.

 
Kellemes hűsölést, jó nyaralást és izgalmas, kalandos túrákat kívánunk mindenkinek, aki kedvet kapott a barlangtúrák nyújtotta nagyszerű élményhez!