A főváros egy kincse a Ferenc-hegyi-barlang

 

Egy valódi labirintust rejt magában a legszövevényesebb budapesti barlang, melynek szűk járatai igazi kihívást jelentenek mind a profik, mind az extrém kikapcsolódást kedvelő túrázók számára.

A Ferenc-hegyi-barlang bejáratát először 84 évvel ezelőtt fedezték fel, azóta pedig már tökéletesen feltérképezték a közel háromhektáros terület alatt húzódó barlangrendszert. Bár tény, hogy a mai napig kutatják!

 

Valódi labirintus a Rózsadomb alatt

 

A barlang eredeti bejáratát 1933-ban fedezték fel, miközben a Törökvészi úton végeztek csatornázási munkákat.

Ma már egy mesterséges bejáraton keresztül lehet bejutni a barlangrendszerbe, mely a Rózsadombon található barlangok közül a legmagasabb helyen fekszik. Alaprajza hálózatos, nagyrészt síkban húzódik, de azért akadnak benne meglepetések.

 

A közel 5200 méter hosszú, 85 méter függőleges kiterjedésű rendszert eocén mészkőben és márgában a feláramló meleg vizek oldották és alakították ki.

A falakat mindenhol különleges, úgynevezett borsókő borítja, kivéve a felszínhez közeli járatokat. Ez az anyag olyan aragonit, amely pici gömbökből tevődik össze – kicsit valóban emlékeztet a falra hányt borsóra. Keletkezése máig vitatott…

Az egyik teória szerint a gömbök közepén egy-egy homokszem van, a víz által elsodort szemcsék eköré rakódtak le, lassan elérve a borsószem nagyságot.

Mindez nagyban megnehezíti a szűkebb járatokban való közlekedést, viszont lenyűgöző látványt nyújt!

 

A Ferenc-hegyi-barlang legújabb felfedezése

 

A barlang történetében 2013-ban nyílt új fejezet, mikor kutatók lejutottak a (korábban vízszintes jellegűnek ismert) barlangból a lefelé tartó, addig ismeretlen részeibe. Ezzel elérte a Szemlő – hegyi – barlang szintjét, mellyel együtt több új járatot is felfedeztek. Így a mélysége is igencsak megnőtt, így vált végül Magyarország 7. leghosszabb barlangjává.

 

Túra a labirintusban

 

A Ferenc-hegyi barlang a barlangászok számára engedéllyel, 1997 óta pedig úgynevezett „overallos túra” keretében is látogatható a turisták számára.

 

A bejárattól indulva rögtön egy szűk helyen találjuk magunkat, ahol a Harakiri, a Csúszda és a Kígyó-torka részeken átjutva hasadékok közé juthatunk.

 

A második főhasadék végén az Omladék-terem vár minket, míg a harmadikon tovább indulva a Gomba-terembe juthatunk. Tovább haladva az Akna-teremben találjuk magunkat, innen indul az igazi labirintus.

 

A nagyon szűk Bocskai-kapun át a Barit-folyosón keresztül a Bocskai-terembe érhetünk, amely az egyik legnagyobb üreg a barlangban.

 

Ezt követően déli, majd északi irányba indulva számos érdekes természeti képződményben gyönyörködhetünk a Felső-emeleten, majd az Alsó-szinten is. Ezek a csodálatos termek miatt miatt nyilvánították fokozottan védett barlanggá.

 

Mivel a Ferenc-hegyi-barlang olyan, akár egy labirintus, így érdemes túravezetővel elindulni benne -számos alkalommal kellett már eltévedt túrázókat kimenteni a barlang mélyéről. A barlang a nagyközönség elől lezárt vasajtóval rendelkezik.

 

Megfelelő szakmai vezetéssel azonban garantáltan hatalmas élményben lehet része minden profi barlangásznak és kalandvágyó túrázónak egyaránt!